خانه / دسته‌بندی نشده / نوشته ی سکینه احمدی محصل دوره ماستری حقوق در هالند، در ارتباط به مراسم نوزدهمین سالروز شهادت استاد مزاری در هالند

نوشته ی سکینه احمدی محصل دوره ماستری حقوق در هالند، در ارتباط به مراسم نوزدهمین سالروز شهادت استاد مزاری در هالند

Op 15 Maart 2014, heb ik samen met ongeveer 400 andere mensen, de
herdenkingsceremonie van Abdul Ali Mazari in Beverwijk bijgewoond. Mazari was een politiek leider in Afghanistan die in 1995 werd vermoord door de Taliban. Hij was een bijzondere leider die nog ieder jaar herdacht wordt, niet alleen door Hazara’s. Het was een interessante en leerzame avond.

Verschillende mensen uit binnen- en buitenland waren present bij de herdenking.
Ongeveer tien mensen beklommen het podium en spraken in verschillende talen de mensen in de zaal toe. Onder hen was dhr. Harry van Bommel, SP en tweede kamerlid Buitenlandse zaken die de Genocide op Hazara’s onder de aandacht wil brengen bij de Europese Unie.
En Fatima Atif, activiste en projectcoördinator VAW (Violence Against Woman and girls) uit Pakistan.
De mensen waren daar om opa Mazari te herdenken en om zijn ideeën te verspreiden. Mazari was een visionaire leider die in het sterk verdeelde Afghanistan van de jaren ’۹۰ pleitte voor eenheid van alle etnische groepen in een democratisch land. Hij werd vooral gerespecteerd omdat hij zich gelijkstelde aan zijn volk en als leider geen privileges wenste zoals beveiliging of rijkdom. Ook deelden zij hun eigen ideeën over de politiek, discriminatie, mensenrechten en vrouwenrechten in Afghanistan en Pakistan.

De bijeenkomst was voornamelijk gericht op het verbeteren van de Positie van de Hazara’s in de Afghaanse en Pakistans samenleving en deze onder de aandacht van de rest van de wereld te brengen. Er werd verteld hoe slecht en hoe onveilig de situatie is voor de Hazara bevolking in de Afghaanse en de Pakistaanse samenleving en hoe zij nog steeds het slachtoffer zijn van structurele bomaanslagen, discriminatie, uitsluiting en sectarisch geweld.

Het was een goed georganiseerde avond met hier en daar zaken die naar mijn mening anders had gekund. Onder andere de scheiding tussen de zitplaatsen van de mannen en vrouwen in de zaal. Ik vind het niet van deze tijd dat mannen en vrouwen gescheiden zitten, terwijl we juist strijden voor gelijkheid. Het is een klein detail, maar details kunnen het verschil maken! Het zal fijn zijn als er in de toekomst, en met name hier in de Europese landen, verandering in zou komen: Mazari was een visionaire leider voor zijn tijd in Afghanistan die juist opriep om vrouwen en mannen gelijk te stellen, pleitte voor onderwijs van vrouwen en stelde dat vrouwen tenslotte de helft van de bevolking uitmaakte en dus belangrijk zijn! Volgens mij had hij ook vaak zijn vrouw als partner aan zijn zijde.

Tot slot kan ik zeggen dat het mij erg goed deed, om te zien dat er steeds meer Afghaanse vrouwen aan dergelijke bijeenkomsten deelnemen. En daarmee ook steeds de positie van vrouwen verbeteren! Ook heb ik geweldige mensen ontmoet waarmee ik mijn gedachten en kijk op de wereld hebben uitgewisseld.

Sakina Ahmadi

درباره مدیر

پاسخ بدهید

ایمیلتان منتشر نمیشوذفیلدهای الزامی علامت دار شده اند *

*

رفتن به بالا